Eerste hulp bij Drank en Drugs

EERSTE HULP BIJ DRANK EN DRUGS INCIDENTEN

Get high on life, not on drugs;

Wil je een alcoholtest ondergaan, jazeker, in welk café moet ik beginnen

In toenemende mate krijgt de eerstehulpverlener te maken met overmatig gebruik van alcohol en drugs. Niet alleen tijdens hulpverlening op velerlei evenementen, maar ook steeds vaker tijdens uitgaan en in zijn directe omgeving.

 

Alcohol- en drugsgebruik kan problematische vormen aannemen en leiden tot ernstige verstoringen in de gezondheid van het slachtoffer. In het nieuws is steeds vaker aandacht voor alcoholgebruik op jongere leeftijd en nieuwe gewoonten zoals 'bingedrinking' of 'comazuipen'. Vooral op jonge leeftijd kunnen de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik voor de ontwikkeling van de jongvolwassenen ernstig zijn.

 

Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Acute Zorgverleners moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten. Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, ambulancepersoneel, huisartsen en verplegers, verzorgende IG in de verslavingszorg en met name ook hulpverleners op evenementen, zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik.

 

Onderwerpen in de cursus:

•Algemene regels voor hulpverlening.

•Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure (zgn. ABCDE-methodiek) bij het alcohol- en drugsslachtoffer.

•Protocol en eerste hulp in geval van een prik-, spat- en snijaccident.

•De 4 hoofdsoorten drugs.

•Veel voorkomende drugs: heroïne, cannabis, cocaïne, speed/amfetamine, LSD, paddo’s, GHB, XTC/MDMA, lachgas en ketamine.

•De effecten van het drugsgebruik.

•De wijzen van drugsgebruik.

•Combinatiegebruik.

•Specifieke Eerste hulp kennis

•Triageren

•Alcoholvergiftiging.

 

De hulpverlener leert ook echt hulp te verlenen. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, doet hij/zij kennis en vaardigheden op die onderscheidend zijn van andere opleidingen die er op dit gebied zijn. Denk daarbij aan het gebruik van saturatiemeter, thermometer (infra rood), elektronische tensiemeter, glucosemeter en pupillampje. Meten is weten! Aan de hand daarvan is de hulpverlener in staat om díe acute zorg te verlenen die het alcohol en drugsslachtoffer nodig heeft.

 

 

 

Horeca

 

Naast het drankgebruik in het uitgaan komt het steeds vaker voor dat er drugs worden gebruikt in het reguliere uitgaansleven. Met name bij Danceevents die georganiseerd worden in clubs en reguliere uitgaansgelegenheden is er een toename van het gebruik. Tijdens (grootschalige) festivals is het al heel gebruikelijk dat er goed gekwalificeerd personeel aanwezig is die eerst hulp kan verlenen als er een ‘pilletje’ teveel is gebruikt. Nu is het dus tijd voor de horecagelegenheden. Volgens de woordvoerder van de gemeente Amsterdam is er nog een grote inhaalslag te maken.

 

Hoe ga je als horecamedewerker om met bezoekers die alcohol en/of drugs hebben gebruikt? Hoe signaleer je, preventief, dat het mogelijk fout gaat? En het allerbelangrijkste welke ‘eerste hulpverlening’ pas je toe? Heeft je horecagelegenheid ook een plek waar iemand even tot rust kan komen? Allemaal vragen die tijdens de training EHBDD voor horecapersoneel aanbod komen. In twee avonden wordt men klaargestoomd om in te kunnen grijpen als het ‘mis’ gaat. De horecamedewerker krijgt na de training een (persoonsgebonden) certificaat ‘EHBDD HORECA HULPVERLENING’ die twee jaar geldig is waar men ook werkzaam is. Daarna zal de medewerker een bijscholing moeten volgen om het certificaat weer met twee jaar te verlengen.

 

•Middelenkennis

•Beïnvloedende factoren op gezondheid bij middelengebruik

•Lichte gezondheidsverstoringen en acute incidenten

•Zorg en hulpverlening

 

 

 

 

 

Voor al uw opleidingen en advies op het gebied van Eerste hulp, bedrijfsveiligheid, veiligheid op, in en rondom het water.

Remkes Safety is een bedrijf van Paul Remkes die ook eigenaar is van Polar Bear Duikschool en Polar Bear Technical Diving.

Buiten veiligheidsopleidingen bieden we dus ook diverse duikopleidingen aan.

Laatste nieuws

 

Nu ook volledige BHV opleidingen bij Remkes Safety

20 feb. 2018

 

 

CONTACT

 

Glenn Millerpad 77

3543 GG Utrecht

Email: info@remkes-safety

Telefoon: (06) 81541624